υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων :

«Αναγνωρίζουμε τον πόνο των Ποντίων αλλά δεν ήταν γενοκτονία!»

.

Ν.Φ : Έκαμα τη δήλωση ότι πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων, κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό σε τίποτα δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια.

Μέλος του κοινού της εκπομπής: Γενοκτονία ήτανε κύριε…

Ν.Φ: Εντάξει δεν θα μπω σ’ αυτόν το διάλογο, καμία αντίρρηση. Υπάρχουν απόψεις …

Μέλος του κοινού της εκπομπής: Γενοκτονία ήτανε…

Ν.Φ: Υπάρχουν απόψεις, καμία αντίρρηση…

Μέλος του κοινού της εκπομπής: Εντάξει;;

Ν.Φ: Ούτε εγώ θέλω να επιβάλω τις προσωπικές μου απόψεις ως κρατική πολιτική. Η κρατική πολιτική αναγνωρίζει Ημέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Αν όμως γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και επαναλαμβάνω επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγμα η Εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή κι αν είναι, και άλλο πράγμα η Γενοκτονία και το Ολοκαύτωμα.

Ν.Χ: Εσείς γιατί αισθάνεστε την ανάγκη να κάνετε αυτή την διάκριση;

Ν.Φ: Για δύο λόγους:  Ο πρώτος διότι πιστεύω ότι υπάρχει μία υποβάθμιση του γεγονότος της Γενοκτονίας όταν ειδικά, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, ονομάζουν τα φαινόμενα της Εθνοκάθαρσης, Γενοκτονία. Γενοκτονία σημαίνει προγραμματισμένη με βιομηχανικό τρόπο εξόντωση ενός ολόκληρου Έθνους…

Μέλος του κοινού της εκπομπής: Αυτό έγινε…

Ν.Φ: Άλλο πράγμα…

Μέλος του κοινού της εκπομπής:…κύριε Φίλη…

Ν.Φ: …αλλά επαναλαμβάνω τώρα για να είμαστε σαφείς. Υπάρχουν αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, υπάρχει επιστημονική κοινότητα, ας κριθεί εκεί. Δεν θα μπω σε αντιπαράθεση σ’ αυτό. Και το τονίζω με σεβασμό στον πόνο των Ποντίων από τη θηριωδία των τούρκων.

Ν.Χ: Ναι αλλά καταλαβαίνετε το βάρος που έχει η δήλωση όταν γίνεται από τον υπουργό Παιδείας…

Ν.Φ: … καθόλου…

Ν.Χ:… αποκτά πρόσθετο βάρος…

Ν.Φ: Καμία…

Ν.Χ:… είστε μέλος της κυβέρνησης…

Ν.Φ: … διατύπωσα προ εφτά ετών την άποψη αυτή, την επανέφεραν κάποιοι συνάδελφοι βουλευτές, άλλο η προσωπική άποψη που μπορεί να έχει διατυπώσει κάποιος ως πολίτης ως δημοσιογράφος και άλλο η πολιτική που ακολουθεί με δεδομένη αυτή ως Κράτος.

Ν.Χ: Μάλιστα…

.

.

Πηγή: Βίντεο στο youtube

.

Απομαγνητοφώνηση – Μέλια. για «το σπιτάκι»

.

Εικόνα : Σύλλογος Ποντίων Νομού Ξάνθης

.

Παλαιότερες απομαγνητοφωνήσεις  ΕΔΩ

.flower 5 smiley