Το Σταυροπρόζυμο

Παλιότερα, όλες οι νοικοκυρές των χωριών μας, έφτιαχναν το προζύμι (μαγιά), ως εξής:

Την ημέρα του Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου, όλες οι γυναίκες του χωριού πλυμένες  και ντυμένες με τις καθαρές και τοπικές τους ενδυμασίες, πήγαιναν στην εκκλησία για να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία.

Μετά το τέλος της λειτουργίας, όταν προσκυνούσαν τις εικόνες και τον σταυρό, έπαιρναν από την εκκλησία ευλογημένο βασιλικό και τον πήγαιναν στο σπίτι τους για να φτιάξουν μ΄αυτόν το προζύμι (μαγιά).

Αυτόν τον βασιλικό δεν τον μύριζαν, γιατί αν τον μύριζαν, έλεγαν ότι, δεν θα γινόταν το προζύμι.

Αλεύρι, βασιλικός, αλάτι και μετά νερό

Στη συνέχεια έκοβαν με το χέρι τους μικρά κομματάκια από τα φύλλα του και τα ανακάτευαν με δύο μεγάλες χούφτες  (απλοχεριές) αλεύρι και λίγο αλάτι μέσα σε ένα  καθαρό πήλινο δοχείο.

Μετά με όσο χλιαρό νερό χρειαζόταν το ζύμωναν καλά μέχρι να γίνει ζυμάρι. Πάνω σ΄αυτό το ζυμάρι έβαζαν στο κέντρο του δυο κλαδάκια ευλογημένου βασιλικού σχηματίζοντας μ’ αυτά το σχήμα του σταυρού.

Αυτό το ζυμάρι το ονόμαζαν σταυροπρόζυμο και το αφήνανε για οχτώ μέρες στο καθαρό πήλινο δοχείο, αφού φυσικά το σκέπαζαν καλά με μια καθαρή πετσέτα.

Κατά τη διάρκεια των οχτώ ημερών το αναπιάνανε (το ζυμώνανε ξανά με λίγο επιπλέον αλεύρι) τρεις φορές.
Το σταυροπρόζυμο το χρησιμοποιούσαν όταν έφτιαχναν ψωμί.

Ο Σταυρός και ο βασιλικός

Σήμερα οι λίγες νοικοκυρές που ψήνουν ακόμα ψωμί σε παραδοσιακό βυσσαλόχτιστο φούρνο χρησιμοποιούν έτοιμη μαγιά που τη βρίσκουν στο εμπόριο.

Σπάνια, σήμερα, μπορεί να βρει κάποιος νοικοκυρά που να φτιάχνει προζύμι με ευλογημένο βασιλικό από τη γιορτή του Σταυρού.

Ο βασιλικός άρρηκτα δεμένος με τη γιορτή του Σταυρού

.
Πηγή: Νεοχώρι Λευκίμμης Κέρκυρας

violet flower smiley