Εικόνα από:agiosspyridoncorfu.blogspot.com

Η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Εύπλου διακόνου (†304), Γαΐου, Γαϊανού, Ζήνωνος, Μακαρίου. Μάρκου και Νεοφύτου.

Επίσης, εορτάζουμε την ανάμνηση του θαύματος του αγίου Σπυρίδωνος, κατά των Αγαρηνών.

Η διάσωση της Κέρκυρας από την Τουρκική απειλή κατά τον Ιούλιο – Αύγουστο του 1716 μ. Χ., αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της θερμής πίστεως των Χριστιανών του νησιού, καθώς και τη διαρκή παρουσία του προστάτου της Κέρκυρας και πολιούχου της αγιοτόκου Κύπρου, οικουμενικού Ιεράρχου, αγίου Σπυρίδωνος, επισκόπου Τριμυθούντος, του θαυματουργού, ο οποίος γεννήθηκε στην Άσσια της Μεσαορίας, τον 4ο αιώνα.

Στις 8 Ιουλίου του 1716, γίνεται απόβαση των Τούρκων στην Κέρκυρα  και κατορθώνουν να κυριεύσουν διάφορα οχυρά. Οι επιθέσεις των Τούρκων συνεχίζονται επί έναν ολόκληρο μήνα, μέχρι τις 8 Αυγούστου. 

Τις ημέρες εκείνες, ο πιστός λαός του Θεού τελούσε συνεχείς παρακλήσεις και προσευχές.Πράγματι, στις 9 Αυγούστου του 1716 ξεσπά στο νησί μια καταστρεπτική καταιγίδα.

Τότε δημιουργήθηκε πανικός στο στρατόπεδο των Τούρκων, στο οποίο μάλιστα κυκλοφορεί και η είδηση ότι πολλοί στρατιώτες είδαν τον Άγιο Σπυρίδωνα, με τη μορφή γέροντος ασκητή, να βγαίνει από τον Ιερό Ναό του  απειλώντας τους επιτιθέμενους Μουσουλμάνους με αναμμένο πυρσό.

Έτσι, η ραγδαία νεροποντή και το δέος της παρουσίας του Αγίου, υποχρέωσε τους Αγαρηνούς να λύσουν την πολιορκία και να οπισθοχωρήσουν πανικόβλητοι στις 11 Αυγούστου.

Έκτοτε, κάθε χρόνο, αυτή την μέρα τιμάται ιδιαίτερα ο άγιος Σπυρίδωνας, ως προστάτης της Κέρκυρας και λιτανεύεται το ιερό του λείψανο στην πόλη της.

Το θαύμα στη ζωή των λαών και των ανθρώπων είναι παρηγορητική επέμβαση του Αγίου Πνεύματος.

Το επιβεβαιώνει αυτό ο Κύριος, όταν τον ακούμε να απευθύνεται στους τυφλούς και να τους λέει επιβραβευτικά: «Κατά την πίστιν υμών γενηθήτω υμίν».

Με την πίστη ο άνθρωπος καταξιώνεται στην πιο τιμητική κίνηση που θα μπορούσε να κάνει στη ζωή του. Τούτο διότι, σύμφωνα με τον Απ. Παύλο, η πίστη στον Ιησού Χριστό εκδηλώνεται έμπρακτα με αγάπη.

Επιμέλεια: Ε.Μ.Γρ.

.

Πηγή:ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ