AΛΚΗΣ ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ-»ΚΑΤΟΧΗ»

Η Υπάτη στην διάρκεια της Γερμανοιταλικής κατοχής (1941-1944) έπαθε πολλά δεινά οφειλόμενα κυρίως στην στρατηγική της θέση αλλά και στην απουσία κατοχικού διοικητηρίου στην πόλη.

Αυτοί οι δύο παράγοντες ευνοούσαν τους αντιστεκόμενους μαχητές των βουνών αλλά  δυστυχώς  γιά  τους Υπατείς προέκυψαν  εκτελέσεις, σκοτωμοί, πυρπολήσεις και κυρίως απώλειες ανθρώπων.

Στις 17 Ιουνίου 1944 ήταν το χειρότερο χτύπημα με 28 νεκρούς μόνο μέσα στην Υπάτη.Από τις περιγραφές που «ενδόξως» έχουν διασωθεί,αντιλαμβάνεται κάποιος ότι υπήρξε ένα σκηνικό κόλασης και φρίκης.

Σπίτια καμμένα με νέας για την εποχή τεχνολογίας υλικό που έφερνε ταχύτατα την καταστροφή και ανατινάξεις εκκλησιών ένωσαν το παζλ μιας σύγχρονης θηριωδίας στην έρμη Υπάτη.Ο πολιτισμός των Ευρωπαίων για άλλη μία φορά είχε ντροπιαστεί και η τύφλωση και μισαλλοδοξία του πολέμου είχε θριαμβεύσει.

Τις επόμενες ημέρες θα τιμηθεί ακόμη μια φορά η θλιβερή αυτή επέτειος. Το δικό μας ολοκαύτωμα θα πρέπει να παραμένει στην στην μνήμη μας και να μεταδοθεί σαν δίδαγμα στους νεώτερους για να  υπενθυμίζει ότι οι διενέξεις και οι αντιπαραθέσεις δεν λύνονται με τα όπλα και με την βία αλλά με πολιτισμό και ευστροφία.Η βία γεννά βία και το μίσος φέρνει νέο μίσος.

AΛΚΗΣ ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ-»ΟΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ»

Δημοσιεύουμε  φωτογραφία του ανατιναγμένου Αγίου Ηρωδίωνα από τους Γερμανούς η οποία τραβήχτηκε λίγες ημέρες μετά και δείχνει σε όλο της το μεγαλείο την καταστροφή που έγινε (αριστερά ήταν το καμπαναριό το οποίο «εξαφανίστηκε» ολοσχερώς).

17 ΙΟΥΝΙΟΥ 1944 ΑΓΙΟΣ ΗΡΩΔΙΩΝ (ανατιναγμένος)

Ανεκτίμητα κειμήλια καί αγιογραφίες έγιναν στάχτη στον από το 1806 ναό τού Αγίου Νικολάου.

1944

Καί ο ναός του Αγίου Γεωργίου είχε την ίδια τύχη και γιά πολλά χρόνια μετέπειτα η λειτουργία γίνονταν στα απομεινάρια της εκκλησίας.

1955

Υπάρχει σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα γιά την ανοικοδόμηση του Αι-Γιώργη.

ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ -17 ΙΟΥΝΙΟΥ 1944 μετά την ανατίναξη

 

Ακολουθεί μιά φωτογραφία από παλαιότερο εορτασμό του ολοκαυτώματος στον Αγιο Γεώργιο, όπου κατά σύμπτωση η εστίαση είναι παρόμοια με την παραπάνω φωτό και έτσι ξαναβλέπουμε την εκκλησία στην σημερινή της μορφή.

1976

Ο κατάλογος θυμάτων στο πάρκο Υπάτης.

ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

Πολλά  μνημεία έχουν στηθεί στην περιοχή για να υπενθυμίζουν τον παράλογο χαμό ανθρώπων από την παράκρουση του πολέμου.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΥΠΑΤΗΣ

Το πιο ωραίο βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της Υπάτης, πριν το μαγευτικό και χαλαρωτικό καταρράκτη,μέσα σε γαλήνια φύση, η οποία μας παροτρύνει γλυκά έτσι να ζούμε ήρεμα,ανθρώπινα,χωρίς μακελειά και κανόνια.

Ολοι οι λαοί πρέπει να αισθάνονται αδελφοσύνη,να έχουν αλληλεγγύη και όχι να σπαράσσονται επιδεικνύοντας δύναμη επικράτησης και υπεροχής.Το νόημα του ολοκαυτώματος πρέπει να είναι ότι μπορούμε να ζήσουμε όλοι ενωμένοι και δημιουργικοί.

Κλείνοντας, παραθέτουμε τα λόγια του Θανάση Παπακυριαζή λίγο πρίν την εκτέλεσή του από τους Ιταλούς το 1942

.

Πηγή: ΥΠΑΤΗ | ΣΧΟΛΙΑ- ΙΣΤΟΡΙΑ – ΑΝΑΦΟΡΕΣ

.

.

violet flower smiley