Αυτά τα κουλουράκια συνηθίζονται στις νηστείες.
.
Υλικά:
4 κιλά αλεύρι
1 νεροπότηρο χυμό πορτοκάλι
Μισό νεροπότηρο κανελόζουμο
1 νεροπότηρο αλουσιά
1 ποτηράκι ρακί
4 νεροπότηρα ζάχαρη
4 φλυτζάνες λάδι
Μισό κουταλάκι κανέλλα
Ξύσμα λεμονιού
2 μπέικιν πάουντερ
Προζύμι
.
Εκτέλεση:
Με το μισό αλεύρι και το μισό λάδι κάνουμε προζύμι.
Το ανεπιάνουμε τρεις φορές και όταν είναι έτοιμο το ζυμώνουμε με τα άλλα υλικά.
Αν δεν χρησιμοποιήσουμε προζύμι μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με μαγιά και τότε δεν βάζουμε το μπέικιν.
Πλάθουμε τα κουλουράκια και τα κυλούμε πάνω σε σουσάμι, μετά τ’ αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
Όταν είναι έτοιμα τα ψήνουμε στους 180 – 200 βαθμούς.
Κάποιες νοικοκυρές αυτά τα κουλουράκια τα κάνουν «ζεματιστά», δηλαδή, τα πλάθουν χωρίς να τα κυλήσουν σε σουσάμι, όταν ανεβούν τα βουτούν για 1-2 λεπτά σε νερό που βράζει, μετά τα κυλούν στο σουσάμι πλασμένα και τα φουρνίζουν. Έτσι κολλά περισσότερο σουσάμι και επίσης αποκτούν πιο γυαλιστερή όψη.
από το τετράδιο συνταγών της κας Βούλας Γουρνιεζάκη
Πηγή: Made in Creta
Σχολιάστε
Comments feed for this article