Ένα έθιμο που τηρείται … ευλαβικά!

Την Πρωτοχρονιά, όλη η πόλη του Ηρακλείου γεμίζει με πάγκους που πουλάνε το γλυκό της πρώτης μέρας του χρόνου.

Μπουγάτσα με κρέμα και το κέντρο μυρίζει κανέλλα και ζάχαρη….έτσι για να μπει γλυκά η καινούρια χρονιά.


Μπουγάτσα με κρέμα

Υλικά για την κρέμα

100 γρ. κορν φλάουρ
1 λίτρο γάλα
4 αυγά
250 γρ. ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο

.
Υλικά για τη ζύμη

300 γρ. αλεύρι
40 γρ. ηλιέλαιο
150 γρ. νερό
1 πρέζα αλάτι

.
Για το πασπάλισμα

Άχνη ζάχαρη και κανέλλα

.
Εκτέλεση

Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 100 ml γάλα.

Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά ένα-ένα μαζί με τη ζάχαρη, ώσπου το μείγμα να γίνει λευκό και να αφρατέψει.

Προσθέτουμε το κορν φλάουρ κι αναμειγνύουμε καλά.

Σε κατσαρόλα βράζουμε το υπόλοιπο γάλα (900 ml) και μετά την πρώτη βράση ρίχνουμε τη θερμοκρασία, προσθέτουμε το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα και αναδεύοντας συνεχώς με το σύρμα σιγοβράζουμε μερικά λεπτά ώσπου να δέσει η κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο κι αναμειγνύουμε μέχρι να ενωθεί το βούτυρο με την κρέμα μας.

Ρίχνουμε όλα μας τα υλικά μέσα στον κάδο του μίξερ και τα αναμειγνύουμε με τον γάντζο για τις ζύμες επί 10′ στη μέτρια ταχύτητα.

Αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο μας, δουλεύουμε και χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο.

Φτιάχνουμε δύο μπάλες ζύμης, τις τοποθετούμε σε δύο λεκάνες που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε επί 1 ώρα να φουσκώσουν.

Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη, λειαίνουμε και φτιάχνουμε λεπτά φύλλα.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο και στη ζύμη, για το δούλεμα, και για να μην κολλάει.

Κόβουμε τα φύλλα με βρεγμένο μαχαίρι σε τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα κομμάτια.

Ρίχνουμε την κρέμα στα φύλλα και τοποθετούμε τα υπόλοιπα πάνω από την κρέμα .

Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C επί 40′ περίπου, δηλαδή ώσπου να ροδίσει η μπουγάτσα μας.

Πασπαλίζουμε την μπουγάτσα με ζάχαρη άχνη και κανέλα .

Καλή Χρονιά!

Πηγή: Made in Creta