Εικόνα από:www.chefoulis.gr

το έστειλε στο «σπιτάκι» ο Δημήτρης Αθηναίος

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι

60 γρ. νωπή μαγιά

300 γρ. ζάχαρη

200 γρ. γάλα (χλιαρό)

2 κ.σ γλυκάνισο σε σποράκι

5 αυγά

350 γρ. βιτάμ η φρέσκο βούτυρο λιωμένο (χλιαρό)

1 κ.γλ μαστίχα κοπανισμένη

1,5 κ.γλ μαχλέπι κοπανισμένο

2 βανίλιες

1 κ.γλ αλάτι

2 κρόκοι αυγών

150 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα


Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα , 2 κ.σ από τη ζάχαρη και τη μαγιά που τη τρίβουμε με το χέρι μας και τη διαλύουμε  καλά με τα άλλα υλικά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.

Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το μίγμα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει ένα βράδυ.

Την άλλη μέρα σε ένα κατσαρολάκι σε 1 φλ. νερό περίπου βάζουμε το γλυκάνισο και το βράζουμε έως ότου αρωματιστεί.

Το σουρώνουμε και παίρνουμε 1 φλιτζανάκι του καφέ αρωματισμένο νερό.

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα αυγά , τη ζάχαρη, το νερό γλυκάνισου, τις βανίλιες ,το μαχλέπι ,τη μαστίχα.

Χτυπάμε το μίγμα στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει . προσθέτουμε το φουσκωμένο μίγμα με τη μαγιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι μας αυτή τη φορά.

Μετά ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι που το έχουμε ενώσει με το αλάτι και το βιτάμ /φρέσκο βούτυρο για καλύτερα . ζυμώνουμε το μίγμα . σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει .

Μόλις φουσκώσει μεταφέρουμε τη ζύμη σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολητικό χαρτί.

Αφήνουμε πάλι τη ζύμη να φουσκώσει.

Μόλις φουσκώσει την αλείφουμε με τους κρόκους αυγών που τους έχουμε διαλύσει σε λίγο νερό.

Με τα ασπρισμένα αμύγδαλα στολίζουμε την επιφάνεια της πίτας . ψήνουμε την βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα .


ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΨΗΣΙΜΟ.