Κοσμάς και ο Δαμιανός ήταν δυο αδέλφια, χριστιανοί, ιατροί στο επάγγελμα, που ζούσαν στη Ρώμη. Για την αγιότητα της ζωής τους, ο Κύριος τους αξίωσε να θεραπεύουν θαυματουργικά πολλούς ασθενείς.

Τους μιλούσαν για το Χριστό και πολλοί από αυτούς βαφτίζονταν χριστιανοί. Φρόντιζαν με αγάπη και καλοσύνη τους αρρώστους χωρίς να παίρνουν αμοιβή σε χρήμα, χρυσάφι ή ασήμι (άργυρο). Γι’ αυτό ονομάστηκαν Ανάργυροι.

Hαγάπη του λαού προς τους Αγίους, ενοχλούσε τους άλλους ιατρούς. Tους συκοφάντησαν λοιπόν στον αυτοκράτορα ότι κάνουν θεραπείες και θαύματα με μαγική τέχνη.

Οι Άγιοι παρουσιάστηκαν στον αυτοκράτορα και ομολόγησαν την πίστη τους, λέγοντας πως θεράπευαν με τη δύναμη του Ιησού Χριστού.

Aυτός τους απείλησε με βασανιστήρια και θάνατο. Όταν όμως αρρώστησε σοβαρά και οι Άγιοι τον θεράπευσαν μπροστά στα έκπληκτα μάτια των συγγενών, διέταξε να τους αφήσουν ελεύθερους.

Ό,τι όμως δεν έκανε ο αυτοκράτορας το έκανε ο άνθρωπος που είχε διδάξει την ιατρική στους Αγίους. Συνεννοήθηκε με άλλους ειδωλολάτρες ιατρούς της Ρώμης και τους θανάτωσαν με λιθοβολισμό.

Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη τους την 1η Ιουλίου.

Θρησκευτικά (Γ Δημοτικού)

Πηγή: Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία