από το τετράδιο συνταγών της κας Βούλας Γουρνιεζάκη («Βιαννίτικες Αθιβολές»)

Είναι η εποχή της γλυκιάς μυζήθρας, όπως λένε στη Βιάννο, και γενικότερα στην Ανατολική Κρήτη

.

Υλικά:

½ κιλό φύλλο κρούστας

Περίπου ένα κιλό μυζήθρα

2-3 κρόκους αυγών

½ κούπα ζάχαρη

1 ως 3 ασπράδια αυγών, ανάλογα πόσο φρέσκια είναι η μυζήθρα

1 κοφτή κουταλιά κανέλα

200 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος

.

Για το σιρόπι:

3 κούπες ζάχαρη

2 κούπες νερό

1 ξύλο κανέλα 5cm

Το χυμό μισού λεμονιού

.

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε τη μυζήθρα με τη ζάχαρη τα αυγά και την κανέλα και με ένα πιρούνι την πατάμε μέχρι να μην έχει κόμπους και να γίνει ένα ομοιογενές κρεμώδες μείγμα.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και όταν έχει λιώσει το μισό, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Το υπόλοιπο θα λιώσει από τη θερμότητα του λιωμένου.

Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας

Χωρίζουμε τη μακριά πλευρά σε τρία ίσα μέρη και με κοφτερό μαχαιράκι χωρίζουμε το φύλλο σε τρεις λωρίδες. Μπορούμε και να τα κόψουμε όλα μαζί και να δημιουργήσουμε μια στοίβα από την οποία θα παίρνουμε ένα – ένα φυλλαράκι.

Βουτυρώνουμε κάθε λωρίδα και βάζουμε στην άκρη της μια καλή κουταλιά μυζήθρα.

Την απλώνουμε κατά μήκος, τη σκεπάζουμε από την άκρη και από τα πλάγια, ξαναβουτυρώνουμε τα αβουτύρωτα μέρη του φύλλου και τυλίγουμε σε ρολό.

Βάζουμε τα μπουρεκάκια σ’ ένα ταψί και τα βουτυρώνουμε από πάνω. Τα ψήνουμε στους 160 – 170 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα για 50 – 55 περίπου λεπτά, ή μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσό χρώμα. Ανασηκώνουμε ένα, για να ελέγξουμε αν είναι ψημένα και από την κάτω πλευρά πριν τα βγάλουμε από το φούρνο. Πρέπει να είναι καλοψημένα για να μη λασπώσουν με το σιρόπι και να μείνει τραγανό το φύλλο.

Τ’ αφήνουμε να κρυώσουν

Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού 5 λεπτά (από την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός) και περιχύνουμε τα μπουρεκάκια.

Αφήνουμε να τραβήξουν το σιρόπι και σερβίρουμε. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα ξανά.

Μπορούμε να φτιάξουμε πρώτα το σιρόπι να κρυώσει και να σιροπιάσουμε ζεστά τα μπουρεκάκια. Γενικά ακολουθούμε τον κανόνα κρύο το ένα – ζεστό το άλλο .

από το τετράδιο συνταγών της κας Βούλας Γουρνιεζάκη («Βιαννίτικες Αθιβολές»)

.

Πηγή: Made in Creta