Εικόνα από:partetavouna.blogspot.com

Τα υλικά μας για το φύλλο

3-4 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι

2 φλυτζάνια του τσαγιού χλιαρό νερό

1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά νωπή

7-8 κουταλιές της σούπας λάδι

1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

.

Τα υλικά μας για τη γέμιση

1 κιλό σπανάκι

2 πράσα

1 ματσάκι μάραθο

1 ματσάκι μαιντανό

6-8 φρέσκα κρεμμυδάκια μόνο το πράσινο μέρος

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο

2-3 κουταλιές της σούπας ρύζι ή ψιλό σιμιγδάλι

5-6 κουταλιές της σούπας λάδι

αλάτι, πιπέρι, λίγο κίμινο

σουσάμι για πασπάλισμα

.

Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι.

Ανοίγετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε το λάδι, το ξύδι και την μαγιά που έχετε διαλύσει προηγουμένως σε χλιαρό νερό.

Ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια ζύμη λεία και ελαστική.

Την σκεπάζετε με μια πετσέτα και την αφήνετε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα)

Καθαρίζετε, πλένετε και ψιλοκόβετε όλα τα χορταρικά.

Τα τρίβετε με αλάτι μέχρι να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους.

Τα αφήνετε να στραγγίσουν καλά σε ένα τρυπητό.

Μετά τ’ αδειάζετε σε ένα μπωλ και τ’ ανακατεύετε με το ρύζι ή το σιμιγδάλι και το λάδι.

Προσθέστε το πιπέρι ,το κίμινο και ανακατέψτε πολύ καλά.

Μόλις η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο την χωρίζετε σε τρία κομμάτια και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια΄ανοίγετε με τον πλάστη φύλλο (πάχους 2 εκατοστά) σε μέγεθος ανάλογο με το ταψί που θα χρησιμοιήσετε.

Αλείφετε με λάδι το ταψί σας. Το πρώτο φύλλο που θα τοποθετηθεί στο ταψί θα το ανοίξετε λίγο πιο χοντρό από τ’ άλλα δύο.

Το τρυπάτε με ένα πηρούνι το φύλλο και το ψήνετε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο  φούρνο στους 150 βαθμούς.

Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο και στρώνετε τη μισή γέμιση.

Σκεπάζετε τη γέμιση με το δεύτερο φύλλο, αλείφετε με λάδι, ρίχνετε από πάνω την υπόλοιπη γέμιση, στρώνετε το τελευταίο φύλλο κλείνετε καλά την πίτα.

Λαδώνετε τις άκρες και τις γυρίζετε προς τα μέσα.

Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι, ραντίζετε με λίγο νερό πασπαλίζετε με σουσάμι και περιχύνετε με 4- 5 κουταλιές της σούπας λάδι.

Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου..