Οι Γιουφκάδες (κατ΄άλλους γιοφκάδες και γιοχάδες) είναι ουσιαστικά σπιτικές χυλοπίτες. Καθαρή Θρακιώτικη συνταγή την κουβάλησαν στο Στρυμονικό οι Θρακιώτες πρόσφυγες. Η Ονομασία προέρχεται από την τούρκικη λέξη Yufka. (Yufka στην Τουρκία είναι ένα είδος φύλλου πολύ διαδεδομένο εκεί, με το οποίο φτιάχνουν όλες τους τις πίττες, είναι μεγάλα λεπτά φύλλα συνήθως στρογγυλά . Ψήνονται πάνω σε ένα ειδικό σκεύος με μεγάλη μαντεμένια επιφάνεια και απο κάτω έχει κάρβουνα.)
Είναι λεπτές λουρίδες ζύμης, ξεροψημένες, τις οποίες φυλάγαμε μέσα σε μικρές πάνινες θήκες, άλλωτε στα χρόνια της φτώχειας σε παλιές καθαρές μαξιλαροθήκες, ή σε πλαστικά σκεύη καλά, ερμητκά κλειστά. Εγώ τις έμαθα από την μητέρα μου, θρακιώτισσα στην καταγωγή από το Ζευγολατειό Σερρών. Την παρακάλεσα και η κα Νεραντζούλα έκατσε και μαγείρεψε για μας.
Για την παρασκευή των γιουφκάδων θυμάμαι ότι έδιναν το εβδομαδιαίο παρόν οι γυναίκες της γειτονιάς. Μαζεύονταν δηλαδή και αποφάσιζαν ότι αυτή την εβδομάδα θα κάνουν γιουφκάδες για την τάδε, την άλλη εβδομάδα γα την άλλη κοκ. Την ίδια τακτική ακολουθούσαν και για την παρασκευή του τραχανά. η εικόνα που θυμάμαι έντονα γυναίκες με κασκόλια και τσεμπέρια στο κεφάλι σκυφτές να πλάθουν ακούραστα και να κόβουν λουρίδες τους γιουφκάδες, να τα απλώνουν στον ήλιο και να κυνηγούν τα σπουργίτια που επισκέπτονταν συχνά τις δημιουργίες τους.
Τα υλικά που χρειαζόντουσαν για την παρασκευή λογικής ποσότητας Γιουφκάδων ήταν:
2 με 2,5 κιλά αλεύρι
6- 7 αυγά
1 με 1,5 κιλό σιμιγδάλι χονδρό
100 -120 gr μαγιά ξινή
1 ή 1,5 κιλό γάλα και 1 με 1, 5λίτρο νερό
τι κάνουμε για τις παρασκευάσουμε
-
Λιώνουμε την μαγιά μας σε 1/2 λίτρο χλιαρό νερό.
-
Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι αλεύρι, έτσι ώστε να γίνει ένα σχεδόν αραιό μίγμα. Αφήνουμε την μαγιά να φουσκώσει σε ζεστό χώρο, για 1/2 ώρα περίπου.
-
Βάζουμε την μαγιά, που είδη έχει φουσκώσει, σε μια λεκάνη, προσθέτουμε χλιαρό γάλα, τα αυγά και το υπόλοιπο νερό, χλιαρό κι αυτό. Ανακατεύουμε, και σταδιακά αρχίζουμε να προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να γίνει μια αρκετά πηχτή ζύμη (όπως η ζύμη για το σπιτικό ψωμί)
-
Κατόπιν χωρίζουμε την ζύμη σε μικρά μπαλάκια και το καθένα το ανοίγουμε σε φύλλο λίγο χονδρό, όπως για την πίττα.
-
Τοποθετούμε τα φύλλα σε ένα καθαρό χώρο απλωμένα πάνω σε σεντόνια ή μεγάλα καθαρά πανιά, να στεγνώσουν και να ξεραθούν.
-
Μετά τα κόβουμε με μαχαίρι σε λωρίδες φάρδους 5 cm περίπου.
-
Τις μεγάλες αυτές λωρίδες αυτές τις τοποθετούμε την μια πάνω στην άλλη, ανά 6αδες και τις ξανακόβουμε σε φάρδος 1cm
-
Μετά την κοπή τους, θα τους ξαναψήσουμε, θα τις ξαναξεράνουμε, απλωμένους επάνω στα σεντόνια να στεγνώσουν πολύ καλά για 2-3 ημέρες. ( η αλήθεια είναι ότι οι σκεπές των αποθηκών και των παραγκών γέμιζαν από σεντόνια απλωμένα με γιουφκάδες)
-
Οι Γιουφκάδες μαγειρεύονται μέσα σε αλατισμένο νερό, όπως τα μακαρόνια, οι χυλιπόττες και αφού βράσουν καλά, στα 20- 25 λεπτά περίπου, τους στραγγίζουμε και στην συνέχεια τους καίμε με καυτό βούτυρο ή λάδι. Είναι νοστιμότατοι με τριμμένο κατσικίσιο τυρί ή φέτα. Πολλοί τους τρώνε περιχύνοντάς τους με γάλα. Πάντως είναι απίθανο να τρως γιουφκάδες τις πολύ κρύες μέρες του χειμώνα στο Στρυμονικό
.
Σχολιάστε
Comments feed for this article