της Αριάδνης
.Το πρόβειο γάλα είναι πιο λιπαρό και βοηθά στο πήξιμο του παγωτού. Το κατσικίσιο έχει ιδιαίτερη γεύση. Είναι πολύ γευστικότερα από το αγελαδινό γάλα και σαφώς πιο υγειινό από τις κρέμες γάλακτος.
Ιδανικό για τα παιδιά!
Υλικά (για ένα κιλό παγωτό):
– 750 μλ γάλα πρόβειο
– 250 μλ γάλα κατσικίσιο
– 4 κρόκοι αυγών
– 200 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και ζεσταίνουμε το μίγμα ανακατεύοντας συνεχώς, σε μέτρια φωτιά μέχρι να σιγοκοχλάσει. Δεν το αφήνουμε να βράσει. Το ανακατεύουμε συνεχώς για 6-7- λεπτά.
Στη φάση αυτή αν θέλουμε παγωτό με κάποια άλλη γεύση εκτός βανίλιας, ρίχνουμε το ανάλογο μείγμα (π.χ. για παγωτό σοκολάτα, ρίχνουμε λειωμένη σοκολάτα κουβερτούρα ή σταγόνες σοκολάτας που λειώνουν ευκολότερα – για παγωτό μπανάνα, λειώνουμε με πηρούνι τρεις ώριμες μπανάνες και τις προσθέτουμε κλπ.).
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Την τοποθετούμε για 12 ώρες στο ψυγείο. Έπειτα, αν έχουμε παγωτομηχανή, ρίχνουμε το μείγμα μέσα και το παγωτό μας είναι έτοιμο σε 15-20 λεπτά. Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, βάζουμε το κρύο μείγμα στον καταψύκτη για μία ώρα, το χτυπάμε με το μίξερ 3-4 λεπτά, το βάζουμε στον καταψύκτη για μισή ώρα και το χτυπάμε με το μίξερ για δεύτερη φορά. Αυτή η διαδικασία γίνεται για να μην κάνει κρυστάλλους το παγωτό μας. Στο δεύτερο κτύπημα, μπορούμε να προσθέσουμε αν θέλουμε ξηρούς καρπούς (ανάλατους) ή σταφίδες. Αν σας αρέσει παγωτό με αλκοόλ, να θυμάστε ότι θα του δώσει ωραία υφή αλλά δεν θα πήξει εύκολα και για το λόγο αυτό μην προσθέσετε περισσότερες από 1-2 κουταλιές σούπας ανά λίτρο γάλακτος.
Τέλος, βάζουμε το παγωτό μας στην κατάψυξη και το τρώμε μετά από΄τρεις ώρες περίπου.
Καλή επιτυχία!
12 Σχόλια
Comments feed for this article
1 Ιουλίου, 2014 στις 6:32 μμ
momyof6
Μέλια μου, ψάχνω στις συνταγές σου για παγωτό!
Μήπως ξέρεις αν θα γινόταν αυτή η συνταγή με αγελαδινό γάλα;;
γιατί πρόβειο πού να το βρούμε..
1 Ιουλίου, 2014 στις 6:46 μμ
Μέλια
Το αμέλησα Αλεξία μου, θα έπρεπε να έχω κι άλλες συνταγές για παγωτό. Προλαβαίνω ακόμα…
Γάλα χρειάζεται η συνταγή… και το αγελαδινό μια χαρά κάνει…
1 Ιουλίου, 2014 στις 6:47 μμ
momyof6
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
Θα το φτιάξω άμεσα και θα σου πω εντυπώσεις. 🙂
Καλό σας απόγευμα.
1 Ιουλίου, 2014 στις 6:56 μμ
Μέλια
Καλή επιτυχία Αλεξία μου!
Αύριο θα ανεβάσω τη βασική συνταγή παγωτό κρέμα (χωρίς αυγά) με κάποιες παραλλαγές…
1 Ιουλίου, 2014 στις 6:54 μμ
momyof6
μια διευκρίνηση: δεν εννοούσα ότι έχεις λίγες συνταγές για παγωτό.
Αντιθέτως μπήκα να ψάξω κατευθείαν στο Σπιτάκι σου, γιατί όσες συνταγές έχεις είναι όλες «εγγυημένες» και ιδιαίτερες…και σε ευχαριστώ και πάλι για την προσεγμένη «συλλογή » σου.
1 Ιουλίου, 2014 στις 7:02 μμ
Μέλια
Ευτυχώς που πιάσαμε την κουβέντα περί παγωτού Αλεξία μου, στην καρδιά του καλοκαιριού είμαστε και χωρίς παγωτό δεν λέει….
29 Ιουλίου, 2016 στις 12:09 πμ
Αριστέα- Αποστολία
μπορώ αντί για ζάχαρη να προσθέσω ζαχαρούχο?
29 Ιουλίου, 2016 στις 12:36 πμ
Μέλια
Πιστεύω ότι μπορείς Αριστέα μου να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη με ζαχαρούχο,μόνο με λίγη προσοχή γιατί το ζαχαρούχο είναι πολύ γλυκό από μόνο του.
Καλή επιτυχία περιμένω να μου πεις πως έγινε το παγωτό σου!
Καλό σου βράδυ..
13 Αυγούστου, 2017 στις 2:54 μμ
Χριστίνα
Καλησπέρα… Μια ερώτηση για το παγωτό με το πρόβειο γάλα! Το γάλα μας το βράζουμε πρώτα και μετά αρχίζουμε την όλη διαδικασία;
14 Αυγούστου, 2017 στις 1:29 μμ
Μέλια
Το γάλα δεν το βράζουμε, το αναφέρει η συνταγή στην αρχή:»Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και ζεσταίνουμε το μίγμα»
Καλό σας μεσημέρι!
18 Απριλίου, 2020 στις 1:01 πμ
Χρύσα
Έχει περάσει σίγουρα καιρός από την ανάρτηση της συνταγής,αλλά εγώ τώρα την είδα και την έκανα!Ήθελα να ρωτήσω,εγώ έβαλα μόνο κατσικίσιο γάλα γιατί δεν βρήκα πουθενά πρόβειο, και σαν γεύση βγήκε πολύ νόστιμο,Παρ’ όλα αυτά η υφή του παγωτού είναι σαν γρανίτα και όχι τόσο συμπαγές.Είναι φυσιολογικό ή κάτι έκανα λάθος;
18 Απριλίου, 2020 στις 1:40 πμ
Μέλια
Την επόμενη φορά πριν βάλεις το παγωτό στην κατάψυξη κάλυψε την επιφάνεια του σκεύους που θα έχεις αποθηκεύσει το παγωτό σου με μια μεμβράνη και μετά κλείσε με το καπάκι.
Επίσης όσο περισσότερα λιπαρά έχει το γάλα τόσο πιο μαλακό θα βγει το παγωτό, για αυτό η συνταγή έχει και αγελαδινό γάλα . Ελπίζω να βοήθησα λιγάκι…