Φωτογραφία από: melomakarona.gr

Τα υλικά μας για 40-45 κομμάτια

2 φλυτζάνια του τσαγιού λάδι
1 φλυτζάνι του τσαγιου ζάχαρη
1 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού κονιάκ


1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
4 φλυτζάνια του τσαγιού αλέυρι μαλακό
Λίγη κανέλλα
Λίγο γαρύφαλλο
Και προαιρετικά λίγη ππιπερόριζα

Για το σιρόπι

2 φλυτζάνια του τσαγιού μέλι
2 φλυτζάνι του τσαγιού νερό
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζάνι του τσαγιού καρυδόψυχα κοπανισμένη

Βάζετε σε μια λεκάνη το λάδι,τη ζάχαρη,το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το κονιάκ, την κανέλλα, το γαρύφαλλο(σε σκόνη), και την πιπερόριζα.
Ακακατεύετε πολύ καλά τα υλικά΄
Προσθέστε τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι.
Ζυμώνετε και πλάθετε τα μελομακάρονα.
Τα βάζετε στο ταψί και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο περίπου για 25 λεπτά.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι.
Βράζετε το μέλι με το νερό και τη ζάχαρη.Προσθέστε για άρωμα και φλούδες πορτοκαλιού.
Αφήνετε να πάρουν 2-3 βράσεις.
Όταν ψηθούν τα μελομακάρονα τ’ αφήνεται να κρυώσουν.
Βουτάτε κάθε φορά 6-8 μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι
Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζετε πάνω σε μια σχάρα για να στραγγίξουν από το μέλι.
Τέλος τα πασπαλίζετε με τα κοπανισμένα καρύδια!!

Μελομακάρονα με βούτυρο:
Αντικαθιστάτε το μισό λάδι με βούτυρο της αρεσκείας σας.

Μελομακάρονα με καρύδια:
Προσθέστε στη ζύμη 2 φλυτζάνια ψιλοκομμένα καρύδια.

Μελομακάρονα με κρασί:
Αντικαθιστάτε το κονιάκ με άσπρο ή κόκκινο κρασί.

Μελομακάρονα με μπύρα:
Αντικαθιστάτε το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού με μπύρα και αρκετό ξύσμα πορτοκαλιού.

Μελομακάρονα γεμιστά:
Παίρνετε κομμάτια ζύμης στο μέγεθος αυγού και βάζετε στο κέντρο 1 κουταλάκι καρυδόψυχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη και κανέλλα.

Καλή επιτυχία!!!