Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

3   μεγάλα μαρούλια

Ι  μεγάλο κρεμμύδι

2 -3 φρέσκα κρεμμυδάκια

2  καρότα  κομμένα  σε ροδέλες

350   γραμ. κιμά

1  φλυτζάνι του καφέ ρύζι

Αρωματικά φυτά: μαϊντανό, άνιθο, δυόσμο ( δεμένα όλα μαζί σε μάτσο)

50  γραμ. βούτυρο

Λίγο μοσχοκάρυδο

Αλάτι, πιπέρι

Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με νερό και λίγο αλάτι.

Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε μέσα τα μαρούλια που τα έχουμε πλύνει προηγουμένως πολύ καλά.

Τ’ αφήνουμε για 8 – 10 λεπτά.

Βγάζουμε τα μαρούλια από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε καλά σ’ ένα σουρωτήρι.

Στεγνώνουμε τα μαρούλια σε μια καθαρή πετσέτα.

Ξεχωρίζουμε τα φύλλα τους, αφαιρούμε την καρδιά και την κρατάμε στην άκρη.

Πασπαλίζουμε τα φύλλα με μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.

Τοποθετούμε στο κέντρο κάθε μαρουλιού λίγη ποσότητα κιμά, διπλώνουμε γύρω από τη γέμιση τα φύλλα.

Βάζουμε στον πυθμένα της κατσαρόλας, το κρεμμύδι χοντροκομμένο, τις ροδέλες του  καρότου και το ματσάκι με τα αρωματικά φυτά.

Αραδιάζουμε από πάνω μία στρώση από τους ντολμάδες που δημιουργήσαμε με τα μαρούλια και τον κιμά.

Βάζουμε από πάνω τις καρδιές που είχαμε κρατήσει στην άκρη.

Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα βραστό νερό, μέχρι να σκεπαστούν οι ντολμάδες μας, αλατοπιπερώνουμε  και σιγοβράζουμε για 30 – 35 λεπτά περίπου.

Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα τα μαρούλια από την κατσαρόλα, και τα διατηρούμαι ζεστά κοντά στη φωτιά.

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά τη σάλτσα που έχει απομείνει στην κατσαρόλα μέχρι να μειωθεί αρκετά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα αφαιρούμε το ματσάκι με τα αρωματικά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο λίγο λίγο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Περιχύνουμε τα μαρούλια με τη σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως με τηγανιτές πατάτες!!

Όποιος θέλει μπορεί να κάνει προαιρετικά και ένα ωραίο αυγολέμονο!!

Χτυπάμε δύο αυγά με  χυμό λεμονιού μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει 1 κουταλιά κορν φλάουρ.

Προσθέτουμε σιγά σιγά ζουμάκι από το φαγητό ανακατεύοντας.

Μόλις το αυγολέμονο ζεσταθεί από το ζουμάκι, περιχύνουμε τους ντολμάδες μας .

Ανακινούμε ελαφρά την κατσαρόλα για να πάει το αυγολέμονο παντού.

Αν θέλουμε προσθέτουμε 1 κομμάτι βούτυρο!!